Ugrás a tartalomra

A HunCERT részt vett a Cyber Europe 2018-on

A Hun-CERT 2018. június 6-7 között, kétnapos, harminc országot érintő kibertechnikai gyakorlaton vett részt, amit az ENISA szervezésében Athénból irányítottak. Az ENISA egy külön erre a célra fejlesztett (CEP) portálon keresztül koordinálta a szimulációt, amely „virtuális univerzumot” (integrált környezetet) biztosított, beleértve az incidensekre vonatkozó adatokat, virtuális hírportálokat, a közösségi média csatornákat, vállalati weboldalakat és a biztonsággal foglalkozó blogokat is.

A kibertechnikai gyakorlat kerettörténete a valós élet által inspirált technikai és nem technikai incidenseket, sajtómegkereséseket tartalmazott, amelyek megoldásához hálózati és malware elemzésre, forensic és sztegonográfiai képességre is szükség volt. Az incidens történetét úgy tervezték meg, hogy az a krízis minden lehetséges aspektusát elérje, így szervezeti, helyi, nemzeti és európai szintet is érintett.

Az idei szimuláció háttere

Egyszerű nap a repülőtéren. Hirtelen az automatikus bejelentkező terminálok rendszerhibát jeleznek. Az okos telefonok utazási applikációi, alkalmazásai nem működnek. A bejelentkező pultoknál a személyzet nem tudja használni a számítógépeit. Az utasok nem tudják feladni a csomagjaikat, valamint a biztonsági ellenőrzésen sem tudnak átjutni. Hatalmas sorok alakulnak ki mindenhol. A reptéri kijelzőkön az látszódik, hogy az összes járatot törölték. Ismeretlen okokból a poggyász kiadás sem működik és a járatok több mint a felének a földön kell maradnia.

Egy jelentés szerint - digitális és hibrid támadások alkalmazásával - egy radikális csoport átvette az irányítást a kritikus reptéri rendszerek felett. Ők már magukra vállalták a felelősséget az incidensért és a propaganda csatornáikat használják fel arra, hogy tetteikre felhívják a figyelmet, valamint arra, hogy minél több követője legyen a radikális ideológiájuknak.

A gyakorlatban részt vevők

Magyarországot a Hun-CERTen kívül a GovCERT, a Katasztrófavédelem, a Budapest Airport, a HungaroControl, a Katonai Biztonsági Szolgálat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Invitech, a Magyar Telekom, a Telenor és a Wizz Air képviselte.

Hivatkozások, linkek:

Tags