Ugrás a tartalomra

HunCERT csoport

A HunCERT csoport a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (HUN-REN SZTAKI) működő csoport, amely az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) támogatásával jött létre és működik.

Elsődleges feladatunk, hogy az ISZT tagszervezeteinél előforduló hálózati incidensek megelőzésénél, felderítésénél, elemzésénél és kezelésénél támogatást nyújtsunk. Célunk, hogy segítsük a szolgáltatókat a megfelelő eljárások alkalmazásában, amelyek lehetővé teszik a számítógépes hálózati incidensek kockázatának hatékony kezelését.

Mindemellett fontos küldetésünknek tekintjük a biztonsági tudatosság növelését, elsődlegesen a szolgáltatók műszaki munkatársainak körében. Ismeretterjesztő eseményeink, illetve a honlapunkon megosztott hírek és informatív anyagok célja, hogy segítsük a felhasználókat, valamint az őket támogató szakembereket az Internet használatával együtt járó kockázatok minél teljesebb megértésében és képessé tegyük őket és a sikeres védekezésre.

Szorosan együttműködünk más hazai és nemzetközi CSIRT (Computer Security Incident Response Team - Számítógépes biztonsági incidensekre reagáló csoport) egységekkel és kapcsolódó szervezetekkel. Tagjai vagyunk a Trusted Introducer (Bizalmi kapcsolatépítés) csoportnak és a Team Cymru CSIRT Assistance (CSIRT támogató) programjának, és napi kapcsolatban állunk a Shadowserver Foundationnel (Shadowserver Alapítvány) is. 2023-ban felvételt nyertünk a FIRST (Forum of Incident Response Teams - Incidensreagáló csoportok fóruma) összekötő tagjainak sorába.

Részt vettünk az Echo projektben, jelenleg pedig a DSN4EU projekten dolgozunk konzorciumi tagként.

Fő tevékenységeink

A HunCERT csoport tagjai

Vezető: Rigó Ernő

Tagok:

  • Bisztray Frigyes
  • Lakatos György
  • Malasits Géza
  • Medgyesi Dorottya
  • Ormos Pál
  • Tenczer Szabolcs