Ugrás a tartalomra

A HunCERT szerepe a DNS4EU projektben

A HunCERT szakmai csapatát biztosító HUN-REN SZTAKI konzorciumi tagként aktívan részt vesz a DNS4EU projektben, amelynek célja, hogy alternatívát kínáljon a jelenleg a piacot uraló nyilvános DNS-feloldókkal szemben. A projektben való részvételünkkel hozzájárulunk az EU digitális szuverenitásához egy privát, biztonságos és független európai DNS-feloldó biztosítása révén.

A fenyegetésekkel kapcsolatos információszolgáltatás mellett a HunCERT, amelyet a HUN-REN SZTAKI technikai szakértelme támogat, inkább tanácsadói szerepet tölt be a projektben, több kulcsfontosságú területre összpontosítva. Segítünk a rendszer biztonsági tervének kialakításában a DNS4EU infrastruktúrát fenyegető potenciális veszélyek azonosításával, biztosítva, hogy a projekt kialakítása ellenálló legyen az ismert és újonnan felmerülő kiberkockázatokkal szemben, valamint tanácsot adunk az adatbiztonság, a hozzáférés-szabályozás, a sebezhetőségek kezelése és a biztonsági ellenőrzésekre való felkészülés terén. Részt veszünk továbbá a kommunikációs és disszeminációs tevékenységekben is annak biztosítása érdekében, hogy a DNS4EU projekt célkitűzéseivel, fejlesztéseivel és eredményeivel kapcsolatos ismeretek hatékonyan eljussanak a szélesebb nyilvánosság, a politikai döntéshozók és az ágazat szakemberei felé. Több jelentős konferencián (huNOG, Networkshop) tartottunk előadást ebben a témában, és továbbiakat tervezünk.

A DNS4EU projektben való részvételünk hangsúlyozza a HunCERT és a HUN-REN SZTAKI elkötelezettségét a kiberbiztonság nemzeti és európai szintű előmozdítása mellett. Széleskörű tapasztalatunk és műszaki szakértelmünk révén igyekszünk érdemben hozzájárulni a projekt sikeréhez, megerősítve az európai internetes domain név rendszer (European Internet Domain Name System) biztonságát és ellenálló képességét mindannyiunk javára.

Tags