Ugrás a tartalomra

A legnépszerűbb Facebook csalások

A következő cikkben (a júniusi közösségi média világnapja alkalmából) a leggyakoribb Facebook csalásokat mutatjuk be.

Nyereményjáték, ajándékok, kérdőívek

Igen gyakoriak a nyereményeket és magas pénzösszegeket kínáló kérdőívek és álprofilok hamis hirdetései. Érdemes gyanakodni minden olyan ajánlatnál, ami túl szép, hogy igaz legyen. A csalók sokszor bankokat, népszerű cégeket személyesítenek meg; így az ő nevükben próbálnak meg pénzt és adatokat lopni. Legyünk körültekintőek, és mindenképpen tekintsük meg a cég hivatalos weboldalát bármilyen nyereményjátékra való kattintás előtt, mert ha valódi, ott biztosan megtaláljuk a tájékoztatást róla.

Online áruházak túl jó ajánlatokkal

Hasonló csalás az olcsó, viszont hamis termékek reklámozása. Ezek a hirdetések hasonlítanak jól ismert márkák termékeihez, viszont a legtöbb esetben hamis oldalra navigálnak. Javasoljuk, hogy csak olyan oldalakon intézzen online vásárlást, amellyel korábbi jó tapasztalata van vagy megbízhatónak vallják ismerősei.

Romantikus, bizalmas átverések

A hamis profilokat használó csalók sokszor érzelmi alapon igyekeznek pénzt szerezni az áldozataiktól. Jellemző a nehéz anyagi és családi helyzetet lefestő, gyorsan segítségre szoruló személyek szerepe, akik akár hetekig csevegnek a kiszemelt áldozattal, hogy a bizalmába férkőzzenek. Gyakori a pénz kérése repülőjegyre vagy utazásra.

A hamis profilok felderítéséhez a Google képkereső segítségével visszakereshetjük a velünk megosztott képeket és profilképet. Kérjünk tanácsot ismerőstől és keressünk fel bizalmas átverésekkel foglalkozó online fórumokat, hátha hasonló történetekre bukkanunk ugyanarról a személyről!

Befektetés és hitelcsalások

Ügyeljünk azokra az ajánlatokra, amik túl kedvezőnek tűnnek a számunkra. Az üzeneteinkben, de az idővonalon, csoportokban is felbukkanhatnak hamis befektetők, akik kriptovaluta vagy ingatlan befektetésre ösztönöznek. Sokszor mellékelnek hamis sikertörténeteket is, a befektetés összegét pedig általában valamilyen nem szokványos valutában kérik. Az alacsony kamatú hitelt ajánló megkeresésektől is óvakodjunk, ilyen ügyekben válasszuk inkább az ismert pénzügyi intézmények szolgáltatásait.

Facebook Marketplace csalások

Válasszunk biztonságos fizetési módokat (lehetőség szerint utánvétet) és vásároljunk olyan eladóktól, akiknek pozitív vásárlói véleményezések vannak a profilján. Legyünk óvatosak, hogy üzenetben milyen információkat adunk meg magunkról, legyen ez a lakcím vagy bármilyen banki információ.

Jelszó visszaállítására vonatkozó üzenetek

Gyakori módja a fiókok feltörésének a hamis e-mailekben, privát üzenetben érkezett jelszó visszaállításra irányult, vagy akár fiók feltörésére figyelemfelhívó megkeresések, melynek végén találjuk az adathalász linket. A megfogalmazás általában meggyőző, hasonlít a valódi jelszóvisszaállítást kérő üzenetekre, amiket mi magunk igényelnénk. Győződjünk meg róla, hogy az üzenet valóban a Facebooktól érkezett-e és mi magunk igényeltük-e, a mellékelt linkekre pedig ne kattintsunk rá! Az e-mailek valódi címzettjének felderítésére javasoljuk az e-mail fejlécének megtekintését, a gyanús linkek felismeréséről pedig segítséget nyújthat ez az útmutató.

Ismerősök feltört fiókjai

Még akkor is elérhetnek bennünket a csalások, ha mi magunk biztonságos Facebook felhasználók vagyunk, a kevésbé óvatos ismerőseinken keresztül. Általában valamilyen nagyon általános üzenet formájában, vagy bejegyzésben való megjelöléskor juthatnak el hozzánk az ismerősi profilok által terjesztett adathalász linkek, (pl. „Szia! Ez érdekelhet” vagy „Úgy néz ki, mint te.” „Nézd, ki halt meg.”). Ezekre a linkekre nem szabad rákattintani! Válogassuk meg, hogy kiknek a jelöléseit fogadjuk el, amennyiben pedig megtörtént a baj, tájékoztassuk az ismerőseinket a fiókok állapotáról.