Ugrás a tartalomra

Have I been pwned? - így ellenőrizd, hogy kiszivárogtak-e az adataid?

A Have I been pwned? oldal segítségével megnézhetjük, hogy e-mail címünk és egyéb személyes adataink (így jelszavak, név, születési dátum, lakcím) szerepelt-e valamelyik ismert adatszivárgásban.

A pwned kifejezés a videójátékos világból származik, a World of Warcraft “Game over” üzenetének ikonikussá vált elgépelése inspirálta (“You’ve been owned. → You’ve been pwned”), ami azt jelenti, hogy legyőztek bennünket.
A Have I been pwned? oldal magyar címe funkciója alapján azt jelenti, Feltörtek-e engem?

A weblap 769 feltört oldal adatait vizsgálja, melyek között olyan népszerű platformok is megtalálhatók, mint az X (Twitter), Facebook, Canva, Wattpad vagy a Tumblr.

Ha e-mail címünk beírása után az oldal zöld színűre vált, akkor nincs más dolgunk, az adataink egyelőre nem szerepelnek az ismert adatszivárogtatások adatbázisaiban. Amennyiben viszont piros színt kapunk, sajnos érintettek voltunk. Itt meg tudjuk nézni pontosan, melyik fiókokban és azon belül milyen (személyes) adatainkhoz szereztek hozzáférést.

Amennyiben az e-mail címünk szerepel szivárgásban, fontos, hogy ott használt jelszavunkat lecseréljük és minden más fiókban is, ahol esetleg ugyanezt a jelszót használtuk.

Az adatszivárgás elkerülése érdekében a továbbiakban érdemes erős jelszavakat használnunk, melyek elkészítéséhez ajánljuk az útmutatónkat. A jelszavak megjegyzéséhez segítségünkre lehet egy jelszókezelő program. Ahol tudjuk, kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást. Az oldalon lehetőség van értesítőket beállítani, így kaphatunk e-mailt, ha a címünk újból felbukkan egy adatszivárgásban.