Ugrás a tartalomra

Útmutató a helyes jelszóválasztáshoz

A számítógépes rendszerek legtöbbször felhasználónév és jelszó párosítással elérhetőek, ezért a támadóknak sokszor elég egyetlen felhasználó jelszavát feltörni az egész rendszer veszélyeztetéséhez. A támadások esetén az adatszivárgások 80%-a jelszavakhoz köthető.

Ha ugyanazt a jelszót használjuk több helyen, akkor ha az egyiken feltörik, az máshol is biztonsági kockázatot jelent.

A túl rövid jelszavak könnyen feltörhetőek nyers erő alapú (brute force) jelszótöréssel. Ebben a folyamatban egy szoftver a jelszavunk minden karakterét egyesével próbálja meg kitalálni, ami időigényes, de annál hatékonyabb.

Sokan használják ugyanazokat a gyakori szótári szavakat a jelszavaikban (pl. alma, jelszó, monitor). Ezekből a kifejezésből már léteznek jelszótörést megkönnyítő listák, így igyekezzünk ezeket elkerülni! Könnyen feltörhető még az a jelszó, ami tipikus sorozatokat tartalmaz (pl. 12345, qwerty).

Szintén biztonsági hiba a jelszavunkban személyünkhöz kötődő információkat felhasználni (pl. kisállatok neve, születési dátum, gyerekeink neve). Ezek könnyen kideríthető adatok akár a közösségi média vagy más források használata által.

Ilyen hibák kiküszöbölésében nyújt segítséget az alábbi útmutató:

Dokumentum
Jelszóválasztási útmutató.pdf
PDF dokumentum
148.97 KB

A megfelelő jelszó kiválasztása után, ha lehetőségünk van rá, beállíthatjuk a többfaktoros azonosítást is; ez még inkább növeli adataink biztonságát.

Ahhoz, hogy ne kelljen a jelszavainkat egytől egyig fejben tartanunk, használhatunk megbízható jelszókezelő programokat is.