Ugrás a tartalomra
Billentyűzet rajta accessibility felirattal
Billentyűzet rajta accessibility felirattal
-

Akadályok nélkül 2023

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) fogyatékossággal élő emberek segítése céljából 2022-ben rendezvényprogramot indított 'Akadályok nélkül' címmel.

A program idei rendezvénye is a NETWORKSHOP keretében kerül megrendezésre online ismeretterjesztő workshop formájában 2023. április 11-én tartunk.

A rendezvényprogram célja, hogy bemutassa azt, hogy az informatika, különösen Internet és az Internet Közösség hogyan segíthet fogyatékossággal élő emberek útjában álló akadályok enyhítésében, különös tekintettel arra, hogy a kiberbiztonság és az adatvédelem terén milyen kihívásokkal állunk szemben, ezekre pedig milyen megoldásokat tud a szakmai közösség kínálni.

 

Program

13:00 – 13:05

Köszöntő és bevezető

Dravecz Tibor ISZT Hálózatbiztonsági és Adatvédelmi munkacsoport vezető

13:10 – 14:30

Ismeretterjesztő oktatás

Németh Márta, Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ

14:35 – 14:55

Okos vezetősávok, beltéri navigációs szoftverek - így fonódik össze az infokommunikációs felületek és az épített környezet akadálymentesítése.

Babits Bernadett, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

15:00 – 15:20

Színtévesztők és észrevehetetlen színek a weboldalakon

Dr Kosztyánné Dr. Mátrai Rita, ELTE

Weboldalakon nem csak fogyatékkal élők ütközhetnek akadályba. Előadásomban bemutatom, hogy mitől válhatnak akár teljesen használhatatlanná is a weboldalak színtévesztők számára, s javaslatokat is teszek ezek megoldására.

15:25 – 15:45

KÉK módszer - a halmozottan sérült vak felhasználók informatika oktatásában

Márkus Norbert, Informatika a Látássérültekért Alapítvány

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kidolgozott egy, nemzetközileg is egyedülálló, oktatási anyag csomagot, amelyből a látássérült és egyben intellektuális képességzavarral küzdő személyek tanulhatják meg a számítógép- és okostelefon kezelés alapjait.
Az alapítvány gondozásában elkészült kiadványok egyszerű lépésekben vezetik be az olvasókat a Windows 10 operációs rendszer és a Microsoft Edge webböngésző használatába, valamint az iPhone okostelefon és a Safari webböngésző kezelésébe. Eközben az olvasók szinte észrevétlenül megtanulhatják és gyakorolhatják belőlük a képernyőolvasó programok egyszerű használatát is.

15:50 – 16.40

A hallás- és látássérülés kialakulásának prevenciós lehetőségei. Kommunikációs akadálymentesítés siketvak személyek számára.

Királyhidi Dorottya Siketvakok Országos Egyesülete - Elemi Rehabilitációs Központ

16:45 – 17:50

Kerekasztal beszélgetés

Résztvevők: Lengyel Zsófia, Németh Márta, Vida Zoltán, Királyhidi Dorottya

Moderátor: Ormos Pál SZTAKI/HunCERT

17:55 – 18:15

Diákpályázat eredményhirdetés

Dravecz Tibor

18:20 – 18:30

Kvízjáték

Levezeti: Graur Tamás