Ugrás a tartalomra

Feltört weblapok archívuma

Sokan hallottak már a Zone-H-ról, de talán olyanok is vannak, akiknek még új a Zone-H digitális támadásokat, pontosabban web-szerverek ellen irányuló támadásokat bemutató archívuma. Nekik szól ez az ismertetés.

A Zone-H digitális támadásokat archíváló oldalának az a célja, hogy bemutassa az Internet szerver oldali része valóban nagyon sebezhető. A Zone-H szerint ennek bizonyítására a legjobb módszer a feltört, elcsúfított weblapok megjelenítése. Miért is? Mert az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy a weblapok feltörésére ugyanazokat az eszközöket használják, mint a cyber-bűnözők, akik sokkal piszkosabb munkákat végeznek.

A szolgáltatás négy fő részből áll, amik a weboldal felső menüjéből érhetőek el:

  • A támadások archívuma: a Zone-H-hoz beérkezett összes, a weblapok elleni sikeres támadás listája. Az újabb bejegyzések automatikusan előrekerülnek. Lehetőség van szűrőfeltételek beállítására, a keresés finomítására is. (Például le lehet kérni a .hu végű domaineket, operációs rendszer vagy időpont szerint is választhatóak a rekordok.)
  • A támadások speciális archívuma (*): a fontosnak, jól ismertnek tartott és feltört weblapok listája. Például minden kormányzathoz tartozó feltört webszerver idekerül, s általában azok a feltört szerverek, amelyeknek az átlagosnál nagyobb védelmet kellene biztosítani. Az előzökhöz hasonlóan szűrhetők a rekordok.
  • Támadások bejelentése: Ezen a lapon bárki, akár név nélkül is bejelentést tehet feltört webszerverekről.
  • Folyamatban lévő bejelentések: Ide kerülnek a már bejelentett, feltört webszerverek, amelyeket a Zone-H munkatársai még nem ellenőriztek.