Ugrás a tartalomra

Fogalomtár

A B C D F H I K M P R S T V Z Mind

Egy olyan, a felhasználó számára általában nem látható program, amely telepítése után hozzáférést ad a számítógéphez egy jogosulatlan távoli félnek. A támadó így a felhasználó engedélye nélkül teljes kontrollt gyakorolhat a számítógép felett, adatokat tölthet le, másolatokat készíthet stb.

A bot egy automatizmusokat végrehajtó program, amely önállóan vagy távoli parancsok alapján működik. Ezt gyakran rosszindulatú célokra is felhasználják. Gyakran részei lehetnek botneteknek.

A botok képesek ellenőrizni a számítógépek háttértárait, bizalmas információk után kutatva. Gyakran futnak a háttérben, a felhasználó tudta nélkül, felhasználva az eszköz erőforrásait kártékony célokra.

Feltört, 3. fél (hacker) által irányított informatikai eszközökből álló hálózat, amelyet károkozásra használnak. A károkozás leggyakoribb formái: kéretlen levelek tömeges küldése, szolgáltatás megtagadást okozó támadások (Denial of Service ─ DoS) indítása, adathalászat stb. A botneteket a kiberbűnözők gyakran bérbe adják különböző célokra.

Egy olyan bejelentkezési adat, jelszó vagy titkosítási kulcs feltörési módszer, ahol a támadók az összes lehetséges kombináción végigmennek, remélve, hogy helyesen tippelnek. Viszonylag régi támadási módszer, de még mindig hatékony és népszerű a hackerek körében. A jelszó hosszától és összetettségétől függően feltörés néhány másodperctől kezdve akár évekig is eltarthat.