Ugrás a tartalomra

Fogalomtár

A B C D H I K M P S T V Mind

Egy olyan, a felhasználó számára általában nem látható program, amely telepítése után hozzáférést ad a számítógéphez egy jogosulatlan távoli félnek. A támadó így a felhasználó engedélye nélkül teljes kontrollt gyakorolhat a számítógép felett, adatokat tölthet le, másolatokat készíthet stb.

Feltört, 3. fél (hacker) által irányított informatikai eszközökből álló hálózat, amelyet károkozásra használnak. A károkozás leggyakoribb formái: kéretlen levelek tömeges küldése, szolgáltatás megtagadást okozó támadások (Denial of Service ─ DoS) indítása, adathalászat stb. A botneteket a kiberbűnözők gyakran bérbe adják különböző célokra.

Egy olyan bejelentkezési adat, jelszó vagy titkosítási kulcs feltörési módszer, ahol a támadók az összes lehetséges kombináción végigmennek, remélve, hogy helyesen tippelnek. Viszonylag régi támadási módszer, de még mindig hatékony és népszerű a hackerek körében. A jelszó hosszától és összetettségétől függően feltörés néhány másodperctől kezdve akár évekig is eltarthat.