Ugrás a tartalomra

Fogalomtár

A B C D F H I K M P R S T V Z Mind

Egy olyan, hálózathoz kapcsolt IT biztonsági eszköz, amely kibertámadások valószínű célpontjait (pl.: sebezhető hálózatokat) utánozza azzal a céllal, hogy bevonzza a támadási kísérleteket. Amikor a kiberbűnözők bejutnak ezekbe a „csali” rendszerekbe, a biztonsági szakemberek információkat gyűjthetnek betörés módjával, céljával és az elkövetőkkel kapcsolatban, amely hozzájárul a valós célpontok támadási kísérleteinek elhárításához.

Egy olyan kiberbiztonsági támadás, amely során a támadó illetéktelenül módosítja egy weboldal tartalmát. Ezek a támadások általában a honlap látogatói számára látható változtatásokat eredményeznek, például az oldal címének megváltoztatása, hírek vagy üzenetek hozzáadása, vagy akár az oldal teljes tartalmának cseréje. Gyakran a támadók olyan sebezhetőségeket használnak ki, mint a gyenge jelszavak, a rosszul frissített szoftverek vagy a biztonsági hibák a webhelyek tartalomkezelő rendszereiben.

Bármilyen, hálózathoz csatlakozott számítógép (személyi számítógép, munkaállomás, nagyszámítógép) vagy egyéb eszköz.

A  HTTP (Hypertext Transfer Protocol) biztonságos változata, amely az elsődleges protokoll, amelyet a webböngésző és a weboldal közötti adatátvitelre használnak. A HTTPS (S = Secure, azaz biztonságos) titkosítva van az adatátvitel biztonságának növelése érdekében. Ez különösen fontos, amikor a felhasználók érzékeny adatokat továbbítanak, például online vásárláskor bankkártya adatok megadása, vagy e-mail szolgáltatásba vagy egyéb szolgáltatóhoz való bejelentkezéskor.